Vrije producties

Levensportret

Hoe mooi is het als je bij leven een testament van je leven kunt laten maken in ‘De film van je leven’. Zo’n levensportret vertelt een persoonlijk levensverhaal over TOEN, van grote waarde voor NU en LATER. De film wordt gebouwd uit interviews met de hoofdpersoon in kwestie, aangevuld met foto’s en filmpjes uit ‘de oude doos’ of met scènes uit het dagelijkse leven van bijvoorbeeld werk of hobby’s. Alle elementen samen vormen een prachtig document waar generaties lang nog plezier van hebben.

Een persoonlijke reis

Verhalen van mensen en hun drijfveren interesseren mij. Iedereen draagt die persoonlijke verhalen met zich mee. Verhalen en herinneringen die wel – en soms ook niet – worden uitgesproken in het dagelijks leven. Als filmmaker word ik blij als ik mag helpen bij het vastleggen daarvan; de film van je leven.

Ik neem mensen mee langs bijzondere levensgebeurtenissen. We kunnen onder andere praten over jeugdervaringen, de (eerste) liefde, het huwelijk, (klein)kinderen, hobby’s of passies, ziekte, de carrière en over hoe het voelt om ouder te worden, of juist niet.  Kortom: een reflectie op een leven met anekdotes en wijze levenslessen. Een mooi historisch document voor nu én later. Samen bepalen we de onderwerpen.

Levensportret Inge Guffens
Inge in gesprek met hoofdpersoon

Luisteren & verbinden

Wat mijn werk bijzonder maakt is dat ik mag luisteren naar mensen en hun ervaringen. Telkens weer ontdek ik hoe bijzonder het is als mensen zich durven openstellen en er een vertrouwensband ontstaat. Mensen voelen zich veilig om hun verhaal met mij te delen. Ik krijg vaak terug dat ik het beste in de mens naar boven haal en dat dat resulteert in een geweldige film. Dat wederzijds respect maakt dat elk levensportret een pareltje wordt waar mensen en hun familieleden zich in herkennen. Daar word ik blij van, dat is mijn vak, dat is mijn passie.”

Voor wie

Een levensportret is voor iedereen van alle leeftijden. Wellicht kijkt u terug op een mooi leven en wilt u dat leven op film delen. Vaak ook willen kinderen het verhaal van hun ouders laten vastleggen, nu dat nog kan. Maar het kan ook zijn dat uw leven vroegtijdig eindigt. Ook dan kan een levensportret een mooi tastbaar document zijn.
Meer weten wat een levensportret voor u kan betekenen? Vraag me om specifieke uitleg via hallo@ingeguffens.nl.

 

 

Podcast 'De Herinneringsspecialist'

Beluister de Podcast waarin ik vertel over mijn werk als herinneringsspecialist en hoe ik daarin te werk ga.

Of volg mij via:

Veelgestelde vragen over Levensportret
de film van je leven

Veel antwoorden worden al hieronder weergegeven. Heeft u nog andere vragen? Bel of mail mij gerust.

Wat is een levensportret?

Een levensportret een persoonlijke documentaire over uw leven. Het is een professioneel gefilmd interview waar uw kinderen, (achter)kleinkinderen of vrienden nog lang plezier aan beleven. (Juist als u er niet meer bent.)

Het interview wordt aangevuld met foto’s of filmbeelden uit uw privé-archief. Of extra scenes van bijvoorbeeld uw hobby, werk of kleine momenten uit uw dagelijks leven.

Voor wie is een levensportret?

Een levensportret is voor Iedereen met een bijzonder levensverhaal. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Ouderen die hun levenservaringen willen delen op film.
  • Kinderen die het leven van hun vader, moeder, oma of opa willen laten vastleggen.
  • Mensen die ongeneeslijk ziek zijn.

Op mijn website of Instagram vindt u verschillende voorbeelden.

Waarom zou je een levensportret laten maken?

Klanten zeggen vaak: ‘Ik wil niet vergeten worden’ of ‘ik wil dat mijn kinderen en kleinkinderen nog weten wie ik was’.

Op welk moment maak je een levensportret?

Dat is natuurlijk een heel persoonlijke afweging, maar vaak wordt een levensportret gemaakt als je:

Levenservaringen wilt vastleggen voor latere generaties. Mijn tip is: stel dit niet te lang uit. Zeker wanneer een persoon al op leeftijd is.

Als sprake is van een voltooid leven of als je ongeneeslijk ziek bent maar nog fit genoeg bent. Ook dan geldt: stel de filmopnamen niet uit tot het laatste moment. U wilt een herkenbaar beeld van uzelf laten zien. Een beeld dat recht doet aan de persoon die u bent.

Wie maakt het levensportret?

Mijn naam is Inge Guffens - al 20 jaar werkzaam als regisseur & filmmaker -. Ik ben in mijn manier van werken betrokken en speciaal geïnteresseerd in uw persoonlijke verhalen en ervaringen. Ik vind het dan ook een voorrecht om daarvan een mooie persoonlijke levensdocumentaire te maken.

Hoe gaat het in zijn werk?

Tijdens  een eerste kennismaking bespreken we uw wensen en de mogelijkheden. Zijn er bijvoorbeeld archiefbeelden, specifieke locaties of worden ook andere personen geïnterviewd,

Op basis daarvan maak ik een vrijblijvend voorstel. Na uw akkoord plannen wij een datum voor de filmopnamen.

* Er is een optie om een cameraman in te huren zodat ik me volledig kan richten op het interview en de montage. Samen bespreken we uw wensen en mogelijkheden.

Waar vindt zo’n interview plaats?

Het interview vindt doorgaans bij u thuis plaats. Maar het kan ook een locatie zijn die voor u speciaal is.

Hoe lang duurt een opname?

Het interview duurt doorgaans 1 - 1,5* uur. Specifieke wensen voor scenes, extra beelden of locaties bespreken we vooraf.

* Wilt u alleen een korte videoboodschap opnemen voor uw uitvaart? Dan kan ook. Die opname duurt doorgaans niet langer dan een uur. Daarvoor geldt een andere tarief.

Welke vragen worden gesteld?

U bepaalt zelf waarover u het wilt hebben, maar voorbeelden kunnen zijn: Waar bent u opgegroeid en hoe heeft u uw jeugd ervaren? Hoe was het om voor het eerst verliefd te worden, om vader of moeder te worden? Hoe heeft u de oorlog ervaren (voor ouderen)? Hoe kijkt u terug op uw carrière? Wie bewondert u het meest? Wat is uw meest waardevolle bezit? Hoe kijkt u terug op uw leven en welke levenswijsheid zou u door willen geven aan volgende generaties. Uiteraard bespreken we dit vooraf tijdens ons kennismakingsgesprek.

Het filmen is klaar en dan?

Als het interview en de opname klaar zijn, ga ik voor u aan de slag met de montage. Ik selecteer uw mooiste uitspraken en combineer ze met door u aangeleverde archieffoto’s/video’s óf extra filmscènes. Muziek onder de beelden maken het tot een mooi geheel. Dat ‘editen’ is een zorgvuldig proces, en afhankelijk van de lengte van uw film kan dat één week tot soms drie weken duren.

Hoe krijg ik de film te zien?

Als de film klaar is, maak ik met u een afspraak voor een ‘huiskamerpremière’. U kunt, als u dat wilt, ook familie en vrienden uitnodigen. Wanneer u tevreden bent met de film wordt deze op USB stick aangeleverd.

Ik vind het eng om me te laten filmen

Heel begrijpelijk dat u dat voelt. Het is geen dagelijkse praktijk voor u. Maar wees gerust. Ik start pas met filmen als u zich helemaal op uw gemak voelt.

Wat kost een Levensportret?

Het antwoord op deze vraag hangt sterk af van uw wensen, zoals lengte van de film, opnamelocaties en het aantal opnamemomenten.

Een indicatie is € 1500 tot € 5000. (Prijzen zijn excl. btw)